Storm in een glas water

Eerder deze maand hebben we mogen genieten van de eerste herfststorm van dit jaar. En niet alleen Nederland had te maken met flinke wind. Orkaan Irma heeft het nieuws een aantal dagen bepaald met haar verwoestende kracht in Sint Maarten.

Welke ravages orkanen kunnen aanrichten zien we regelmatig terugkomen in het journaal. En het lijkt wel of ze steeds vaker voorkomen. Iedereen leeft mee met de slachtoffers en het vormt het gesprek van de dag aan de koffieautomaat. Onze herfststorm is misschien niet zo heftig, toch kan de impact daarvan ook groot zijn. Je zult maar zitten te vissen en een tak op je tentje krijgen dat je eigenlijk bescherming had moeten bieden bijvoorbeeld. In de kranten zie je foto’s verschijnen van mensen die moeite hebben om recht te blijven staan.

In organisaties hebben we regelmatig met vergelijkbare krachten te maken. Orkanen worden vaak breed uitgemeten in het economische nieuws. Fusies en overnames van grote, internationale bedrijven bijvoorbeeld. Of, inmiddels weer een aantal jaren geleden, het faillissement en zwaar weer binnen de, toen nog,  ‘big five’. Veel vaker hebben we binnen ondernemingen te maken met zwaar weer en herfststormen die het nieuws niet halen. De impact voor de organisatie is daardoor echter niet minder. En vaak gaan de effecten hiervan verder dan je van tevoren kunt bedenken.

Wat dat betreft kun je veranderingen, reorganisaties en marktontwikkelingen gemakkelijk vergelijken met de wind. De wind is niet zichtbaar, doch de effecten daarvan merken we allemaal. Zo kan een verandering binnen jouw onderneming worden gezien als een fris, aangenaam briesje. En ook als je te maken hebt met een heuse storm, dan kan het best lekker zijn om alles even goed door te laten waaien. Maar je zult maar net de persoon zijn die de afgewaaide tak op zijn auto krijgt, door een rukwind van zijn fiets wordt geblazen, een ontwortelde boom op zijn dak vindt. Vertaal dit naar de organisatie: verandering is vaak nodig. Wel is het goed om daarbij oog te hebben voor de mensen die te maken hebben met de minder leuke gevolgen daarvan: functiewijzigingen waar men niet op zat te wachten, nieuwe samenwerkingsverbanden die tijd vragen om te beklijven of het verlies van je baan en inkomen.

Daarnaast heb je, net als bij de wind, vaak te maken met krachten die je niet kunt zien en waarvan je alleen de effecten opmerkt. Waar meteorologen aardig in kaart kunnen brengen waar de lage en hoge drukgebieden zicht bevinden, hoe ze zich gaan bewegen en wat we daarvan in het weer kunnen verwachten, hebben we in organisaties vaak te maken met effecten waarvan we de oorzaak niet meteen terug kunnen halen. Toch is het mogelijk om deze onzichtbare krachten en dynamieken binnen je organisatie in kaart te brengen zodat je hier als leider effectief op in kunt spelen en mee om kunt gaan. Heb jij behoefte aan een meteoroloog binnen jouw organisatie? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Humance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *