Hoe zorg jij voor een goede hormoonhuishouding binnen jouw bedrijf?

Wist je dat jij als leider verantwoordelijk bent voor de hormoonhuishouding binnen jouw bedrijf? Nu heb ik het niet over testosteron en oestrogeen waar de meesten nu waarschijnlijk meteen aan denken. Als je de verantwoordelijkheid hebt over een aantal mensen, is het handig te weten waarom mensen reageren zoals ze doen, wat de rol van hormonen hierin is en hoe je dit kunt beïnvloeden.

Van managen van prestaties naar managen van hormonen?

Onze hersenen communiceren via hormonen. In diverse situaties worden verschillende hormonen afgegeven. Wanneer je bij glad weer bijna de  macht over het stuur dreigt te verliezen wordt alles in staat van paraatheid gebracht. Een adrenalineshot zorgt ervoor dat je snel en effectief kunt reageren op een acute crisis. Wanneer je jouw wekelijkse jog-uurtje erop hebt zitten, voel je je waarschijnlijk heerlijk, aangezien het leveren van deze prestatie je een shot dopamine geeft. Als dit zo werkt, hoe kun je dit dan inzetten binnen je bedrijf?

Een aantal hormonen wordt afgegeven als reactie op de buitenwereld. Je kunt de afgifte ervan niet zelf triggeren, wat bijvoorbeeld bij dopamine wel kan. Als leider kun jij de afgifte hiervan wel activeren wanneer je hier bewust mee omgaat. Denk bijvoorbeeld aan het hormoon serotonine.

Serotonine wordt ook wel het ‘leiderschapshormoon’ genoemd. Het zorgt ervoor dat we ons plezierig en gelukkig voelen. Serotonine wordt afgegeven wanneer je je gewaardeerd voelt bijvoorbeeld. Als je weet dat de hersenen van jouw mensen reageren op waardering, en als resultaat van de vrijgekomen serotonine, mensen zich prettig, tevreden en gemotiveerd voelen, heb je meteen de sleutel in handen om jouw mensen te begeleiden en coachen op een manier die de aanmaak van serotonine bevordert. Managen op resultaten komt hiermee in een wat genuanceerder daglicht te staan.

Sturen op resultaten kan op twee manieren. Je kunt mensen de ruimte geven om binnen gestelde kaders de afgesproken resultaten op hun manier te halen, waarbij je regelmatig monitort hoe het gaat en waardeert wanneer het goed gaat. Je kunt ook afrekenen op de fouten die onverhoopt gemaakt gaan worden, sterk bijsturen op detailniveau, waarbij vaak het proces om tot een resultaat te komen is voorgeschreven en daarop wordt gestuurd. Wat werkt voor jou het beste?

Straffen en belonen

Bij de opvoeding van kinderen komt regelmatig te vraag naar boven hoe je hen het beste kunt sturen en wanneer je straffen of belonen het beste kunt inzetten. Regelmatig is bij onderzoeken naar voren gekomen dat straffen op langere termijn minder goede effecten laat zien dan belonen. Zolang het niet helemaal uit de hand loopt wordt geadviseerd niet gewenst gedrag te negeren en gewenst gedrag te belonen. Ook bij hondentrainingen bijvoorbeeld, wordt dit principe wijdverbreid toegepast.

In de ontwikkeling van het performance proces zijn in de loop van de jaren diverse theorieën losgelaten hoe je dit proces het meest effectief kunt inzetten. Ook hierin heeft het aandacht schenken aan de positieve waardering een prominente plek gekregen. Een mooie ontwikkeling die de afgifte van serotonine binnen organisaties zeker goed heeft gedaan.

Complimenten geeft werkt!

Is een dergelijk bewust opgebouwde performance proces voldoende om de hormoonhuishouding binnen de organisatie optimaal in te zetten? Dergelijke gesprekken vinden vaak maar één of twee keer per jaar plaats. Een goede hormoonhuishouding vraagt continue aandacht. Eén manier om dit te borgen in je organisatie is door een positief klimaat te creëren waarin het oprecht geven van complimenten onderdeel uitmaakt van je dagelijkse gang van zaken. Complimenten geven werkt! Zo constateert ook Jana Gallus in haar onderzoek  (Phlippen, 2017). Zolang ze onverwacht en oprecht worden gegeven en zonder verborgen agenda. Daarmee bedoel ik dat complimenten geven om vervolgens meteen iets van iemand gedaan te willen krijgen, juist averecht werkt. Aandacht geven aan wat mensen goed doen, gemeend en oprecht werkt altijd.

Het werkt zo goed omdat je hiermee de afgifte van serotonine stimuleert, waardoor mensen zich gewaardeerd voelen en daarmee gemotiveerd worden het beste uit zichzelf te halen. Dus ontwikkel als leider je antennes om op te vangen wat er allemaal goed gaat en doe er iets mee! Zorg ervoor dat jij als leider de hormoonhuishouding binnen je bedrijf goed reguleert. Daar voelt iedereen zich  beter bij.

Wil je meer weten over de hormoonhuishouding binnen jouw bedrijf? In het Basic en Premium traject van Dynamisch en Effectief Leiderschap geven wordt hier uitgebreid aandacht aan geschonken.

 

Verwijzingen

Phlippen, S. (2017, oktober 28). Compliment? Oprecht en onverwacht werkt altijd. Algemeen Dagblad, pp. 30-31.

Valk, G. d. (2015). Neuroleiderschap. Van macht naar kracht. Amsterdam: Futuro Uitgevers.

 

Ook interessant om te lezen:

Heeft jouw bedrijf wel eens last van ‘Blue Monday’?
Dag van het geluk: hoe dankbaar is jouw organisatie?

2 antwoorden op “Hoe zorg jij voor een goede hormoonhuishouding binnen jouw bedrijf?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *