Vergeet even je doelen! Waarom dromen belangrijk is – deel 1

Je hoort het overal: focus is een onontbeerlijk ingrediënt voor succes. Dus stellen we lange termijn doelen, breken we die op in korte termijn targets en vertalen we die vervolgens naar onze dagelijkse acties. Dit heeft al regelmatig zijn nu bewezen. Toch is er een keerzijde aan het continu toepassen van ‘laserfocus’. Neurowetenschapper en psychiater Srini Pillay pleit in zijn boek voor minder focus en meer (dag)dromen (Eldert, 2017). Ontfocussen dus!

Het belang en de keerzijde van focus

Ik heb het zelf gemerkt, het werkt echt; een goede focus hebben en houden. Elke dag kijk ik eerst naar zowel mijn lange als korte termijn doelen en het zorgt ervoor dat ik de focus houd en de acties richt naar het behalen van mijn doelen. Dat werpt onmiskenbaar vruchten af. Door continu voor ogen te houden waar je alles voor doet, motiveert het om de meest vervelende dingen toch aan te pakken omdat je weet dat het je helpt dat doel of die droom te bereiken. Zoals Stephen Covey zei: “Begin with the end in mind” (Covey, 1989).

Pillay geeft aan met welke keerzijde je rekening dient te houden. Hij vergelijkt het hebben ven een goede focus met een zaklamp in je brein. Je bent gefocust op één punt. Dat betekent echter dat het overgrote deel van je denkkracht in het donker zit. Zo ook je creativiteit bijvoorbeeld. Het deel van je hersenen waar de lamp schijnt is keihard aan het werk. Als je dat lang volhoudt, raakt het oververmoeid. Het is dan ook zaak om regelmatig die zaklamp even uit te knippen en andere delen van je brein weer het licht te laten zien, waardoor het deel dat hard aan het werk is geweest, even tot rust kan komen.

Dit geeft nieuwe energie en zorgt ervoor dat we kunnen opladen. Bovendien heb je ook die andere delen van je brein nodig om succesvol te zijn op lange termijn. Naast focus is het ook van belang het grote geheel te blijven zien en mee te krijgen wat er in de randgebieden gebeurt. Wanneer de zaklamp continu is gericht op één klein gebied, kan het zomaar zijn dat je een essentiële ontwikkeling in de markt mist bijvoorbeeld.

Tekenen, breien en wandelen

Het is dan ook van belang dan je af en toe ‘ontfocust’. Even alles loslaten en helemaal iets anders gaan doen zodat je brein kan herstellen en je weer even verder kunt kijken dan je neus lang is. Iedereen schakelt regelmatig af tijdens het werk. Door even gedachteloos in de koffie te roeren of uit het raam te staren. Daarmee laadt je brein echter niet op. Het is volgens Pillay effectiever om bewust even tijd in te ruimen voor een vorm van (dag)dromen. Of dat tekenen, breien of wandelen is, maakt niet zoveel uit. Zolang je maar bewust even je zinnen verzet en de focus loslaat.

Daarmee geef je je brein tegelijkertijd de kans om andere delen aan te spreken en bijvoorbeeld de creativiteit te stimuleren. Hoe vaak horen we niet dat de meest inventieve ideeën komen tijdens een wandeling in het bos of onder de douche. Zelden komen ze voort uit gerichte aandacht achter een bureau. De uitwerking daarentegen, heeft natuurlijk weer wel die focus nodig.

Met andere woorden: vind de juiste balans tussen focus en dagdromen. Hoe integreer je ontfocussen in je dagelijkse routine en wat betekent dat voor jouw leiderschap? Volgende keer wordt een aantal tips gegeven om hier meteen mee aan de slag te gaan. Wil je zeker weten dat je die niet mist? Schrijf je dan nu in voor de Wortel & Kruin en ontvang het volgende deel automatisch in je mailbox.

 

Verwijzingen

Covey, S. R. (1989). The 7 Habits of Highly Effective People. Londen: Simon & Schuster.

Eldert, B. v. (2017, september 22). Vergeet focus, dagdromen is ook echt hard werken. Dagblad De Limburger, p. 14.


Ook interessant om te lezen:

Hocus pocus focus! Drie tips om te komen tot een duidelijke focus.

Vergeet even je doelen! Waarom dromen belangrijk is – deel 2

 

 

2 antwoorden op “Vergeet even je doelen! Waarom dromen belangrijk is – deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *