Vergeet even je doelen! Waarom dromen belangrijk is – deel 2

Vorige keer is het belang van de juiste balans tussen doelgericht werken en ruimte voor (dag)dromen aangegeven. Als je schrijvers als Pillay (Pillay, 2017) en Hill (1928) naast elkaar zet, lijken ze elkaar tegen te spreken. Toch hebben we beide nodig. In dit tweede deel zoomen we verder in op de theorie van Pillay over ontfocussen.

Ontfocussen en toch je doelen halen

In het vorige artikel is onder andere gesteld dat je focussen kunt vergelijken met een zaklamp die een bepaald deel van je brein in het licht zet, waardoor de rest in het donker blijft zitten. Als leider heb je deze focus regelmatig nodig om doelgericht te werk te gaan en helder te maken waar je met de organisatie naar toe wilt. Echter, tegelijkertijd wil je geen belangrijke signalen buiten je focusgebied missen. Daardoor zou je op de markt zomaar de boot kunnen missen. Als leider heb je dan ook meestal veel ballen tegelijk in de lucht te houden. Pillay geeft dan ook aan dat een focus zeker nodig is, doch dat dit pas echt effectief kan zijn wanneer je ook leert ontfocussen.

Je kunt dit vergelijken met muziek maken. Wanneer je bijvoorbeeld piano speelt, spelen beide handen een ander deel van je melodie. Je kunt niet alleen focussen op één hand, want dan mis je de helft en wordt het muziekstuk meteen en stuk minder intrigerend of is de melodie zelfs onherkenbaar. Daarnaast heb je te maken met ritme, toonklank, emotie om een stuk te laten klinken als muziek. Alleen wanneer je weet te ontfocussen, lukt het om al deze zaken te combineren.

Aanbrengen van focus leren we meestal wel. Op school, in managementtrainingen en in veel boeken wordt hier aandacht aan besteed. Hoe kun je nou ontfocussen?

Hoe maak je dromen deel van je dagelijkse routine: 5  tips

Als leider zul je dit vast herkennen: in een organisatie staat het concrete denken meestal centraal. Doelgericht werken, cijfers analyseren, plannen maken. Creativiteit is echter ook nodig om kansen te herkennen, oppakken en vertalen. Daar heb je ontfocussen voor nodig waarbij de volgende tips je kunnen helpen:

  1. Beweeg van concreet naar flexibel denken. Hiervoor heb je chaos nodig, inspiratie, abstractie, kijken door een andere bril. Je overstijgt datgene wat ‘normaal’ is voor jou: vertrouw op je intuïtie
  2. Ga prutsen en ‘liefhebberen’. Vaak wordt het gezien als tijdsverspilling. Toch is dit wat veel grootheden deden en wat hen tot vernieuwende inzichten leidde. Einstein en Picasso stonden bekent dat ze met veel dingen ‘prutsten’ en probeerden. Het hebben van een hobby is een voorbeeld van een sociaal geaccepteerde manier van liefhebberen.
  3. Zeg ‘ja’ tegen ronddwalen. We vinden het vaak lastig om afdwalende gedachten te accepteren. Het haalt ons immers van de focus af. Voor ontfocussen is het van belang dat je afdwalen en dromen toestaat. Maak bewust ruimte in je agenda om te dagdromen. Je hersenen doen het toch, dus kun je het maar beter zo inzetten dat het vóór je gaat werken. Plan strategische pauzes is.
  4. Slaap en droom. Voldoende slaap is nodig om effectief bezig te kunnen zijn. Tijdens je slaap ga je door twee fasen. Met begint met de non-remslaap, die wordt gevolgd door de remslaap (met snelle oogbewegingen). Dit is de fase waarin je meer droomt en ontspant. Je creativiteit wordt dan aangewakkerd. Dus als je creatief wilt zijn, zorg er dan voor dat je na de remslaap wakker wordt. Plan een dutje van 1,5 uur wanneer je niet uit een probleem komt. Grote kans je daarna met verfrissende ideeën komt.
  5. Zorg voor een verschuiving van statisch naar dynamisch leren. Vroeger werd je in een gilde eerst tot in den treure opgeleid voordat je op eigen benen aan de slag mocht. Inmiddels is aangetoond dat mensen het snelst leren door in de praktijk toe te passen en via ‘trial and error’ meteen te leren van hun fouten en hiermee hun werkwijze bijstellen. Om dynamisch te leren is het van belang dat je bereid bent van koers te veranderen wanneer dit nodig is, dat je nieuwsgierig bent en verstandig omgaat met advies van buiten. Met dit laatste wordt bedoeld dat je leert vertrouwen op jezelf en alle goedbedoelde adviezen van anderen niet meteen voor waar aan te nemen doch ze te onderwerpen aan vragen. Ga altijd uit van je eigen ontdekkingsproces.

Effectief leiderschap door ontfocussen

Nu je weet dat het naast focussen ook van belang is te ontfocussen om ruimte te creëren voor nieuwe ideeën, kun je dit integreren binnen je bedrijf. Organiseren je organisatie dusdanig dat er ruimte komt voor bovenstaande tips. Creëer een cultuur waarin dagdromen en ontstressen deel uitmaakt van de dagelijkse routine. Zorg ervoor dat de hersenen van je mensen worden getriggerd de bijzondere verbindingen te maken die maken dat mensen met baanbrekende ideeën en oplossingen gaan komen en jouw bedrijf nog succesvoller maken.

 

Verwijzingen

Hill, N. (1928). The Law of Succes in Sixteen Lessons. Meriden: Ralston University Press.

Pillay, S. (2017). Minder focus, meer effect. Utrecht: Kosmos Uitgevers.

 

Ook interessant om te lezen:

Hocus pocus focus! Drie tips om te komen tot een duidelijke focus.

Vergeet even je doelen! Waarom dromen belangrijk is – deel 1

Eén antwoord op “Vergeet even je doelen! Waarom dromen belangrijk is – deel 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *